Meldpunt Vuurwerkoverlast

Van wie is dit meldpunt?

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl was een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties: de gemeenteraadsfracties van Rotterdam, Den Haag, Nieuwegein, Oss, Amersfoort, Zaandam, Groningen, Tilburg, Breda, Zwolle, Deventer, Heerlen, Hoogeveen, 's-Hertogenbosch, Schiedam, Zoetermeer, Lansingerland, Middelburg, Veere, Haarlem, Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Binnenmaas, Strijen, Goeree-Overflakkee, Midden Drenthe, Berg en Dal, Dronten, Terneuzen, Vlissingen, Goes, Schouwen-Duiveland en de provinciale GroenLinks-fracties van Brabant, Utrecht en Zeeland.

Waarom een meldpunt vuurwerkoverlast?

We merken dat steeds meer mensen zich storen aan vuurwerkoverlast. Met dit meldpunt wilden we de omvang van de vuurwerkoverlast in beeld brengen. We pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Het liefst zien we dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken en niet meer door amateurs.

Zijn jullie vuurwerkhaters?

Nee. We houden van vuurwerk als dat veilig en professioneel wordt afgestoken. Vuurwerk kan heel erg mooi zijn en bijdragen aan het markeren van een feestelijke gebeurtenis. Jammergenoeg moeten we vaststellen dat de vuurwerktraditie steeds minder het stempel ‘feestelijk’ verdient. Daarom vinden we dat het anders moet.

Maar vuurwerk is toch een eeuwenoude traditie?

Dat is maar relatief. Pas eind jaren’60 van de vorige eeuw werd het gebruikelijk dat particulieren zelf vuurwerk gingen afsteken. Het is dus beslist geen eeuwenoude traditie. In de laatste jaren is de hoeveelheid en de zwaarte van het vuurwerk dat wordt afgestoken spectaculair gestegen. Dat leidt tot het grote aantal ongelukken, de grote schade en de enorme overlast.